Journal

Muodin suuri vaatevallankumous

Näin etsimme ekologisempia ratkaisuja ja keinoja kohti kiertotaloutta – seuraa mekon matkaa.   

Vaatevallankumous on teemaviikko, jonka tarkoitus on iloita isoista ja pienistä edistysaskelista matkalla kohti parempaa, turvallisempaa, oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää vaateteollisuutta ja toisaalta kiinnittää erityishuomiota niihin tekstiiliteollisuuden ongelmakohtiin, jotka kipeästi kaipaavat muutosta. Tempaus sai alkunsa, kun Rana Plazan vaatetehdas romahti Bangladeshissa vuonna 2013. Viikon tarkoitus on herättää keskustelua ja tuoda esiin vaatteemme valmistaneiden ihmisten tarinoita monisyisen globaalin tuotantoketjun toisessa päässä. Vastuullisuus on aina ollut osa Marimekon DNA:ta ja haluammekin tarjota asiakkaillemme ajattomia, käytännöllisiä ja kestäviä tuotteita, joiden tuotantoketju on läpinäkyvä.

Näin syntyy marimekko – yhden pellavamekon tarina
Vaatteiden ja asusteiden tuotantoketju raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi on hyvin pitkä, monimutkainen ja haastava jäljittää. Ympäristökuormitusta aiheutuu raaka-aineiden kasvatuksesta, kuidun käsittelystä, langan ja materiaalien valmistuksesta, värjäyksestä, tuotteiden ompelusta, kuljetuksista, varastoinnista, vaatteen pesusta ja huollosta sekä lopulta tekstiilijätteestä ja sen käsittelystä. Koska vaateteollisuus aiheuttaa vuosittain merkittävän osan kasvihuonekaasupäästöistä, on toimialamme velvollisuus tehdä parhaamme kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi.  Jotta saavutamme vastuullisuusstrategiassamme määritellyt kunnianhimoiset tavoitteemme, tarkastelemme vaatteen koko elinkaarta. Elinkaari ajattelu on ainoa tapa pidentää tuotteen elinikää ja toisaalta minimoida negatiiviset vaikutukset. Siksi me Marimekolla haluamme aina etsiä ja löytää mahdollisimman vastuullisia ja pitkäaikaisia alihankkijoita ja tavarantoimittajia. Liettuassa sijaitseva Edmundas on hyvä esimerkki tällaisesta toimijasta. Se onkin yksi pitkäaikaisista kumppaneistamme ja ollut toimittajamme jo vuodesta 2010 asti. Edmundaksen tehtaissa ommellaan muun muassa pellavamekkoja, joista yhden matkaa tässä artikkelissa seuraamme.

Osa 1: Ajaton design

Kiertotalouteen erikoistuneen Ellen MacArthur -säätiön tutkimuksen mukaan tuotteiden käyttäminen kaksi kertaa nykyistä pidempään vähentäisi muotialan päästöjä jopa 44 prosenttia. Tästä syystä Marimekko ei tee kertakäyttömuotia – keskitymme ajattomaan ja kestävään designiin, josta jää tuleville sukupolville mahdollisimman pieni jalanjälki.

Mutta miten sitten synnyttää tällainen ajaton ja kestävä kesämekko?

Herkku Pieni Tori -pellavamekko on hyvä esimerkki ajattomasta suunnittelusta. Se on malliltaan paitamekko, todellinen muodin klassikko ja yksi Marimekon 70-vuotisen mekkokirjaston mekkoarkkityypeistä, joka taipuu helposti erilaisiin käyttötarkoituksiin. Mekko on valkaisematonta pellavaa, joka on helppo ja hengittävä, likaa hylkivä materiaali, joka näyttää viehättävältä hieman rypistyneenäkin. 

Tässä mekossa on muutakin ajatonta. Keilailupaita, kesäpaita, aloha-paita – rakastetuilla klassikoilla on usein monta nimeä. Herkku-pellavamekon kaulus on saanut inspiraationsa tältä 1950-luvun miesten muodin suosikilta, joten uskallammekin ennustaa sen näyttävän hyvältä vielä vuosikymmenien päästä.  Lue lisää pellavan hoito-ohjeista ja pidennä mekkosi elinkaarta.  

Osa 2: Tulevaisuuden tuote ei jätä jälkiä

Herkku Pieni Tori -mekko on valmistettu Belgiassa ja Ranskassa kasvatetusta pellavasta, jonka kuitu on kehrätty langaksi Kiinassa ja kudottu kankaaksi Liettuassa. Mekon napit tulevat Portugalista. Pellavakasvin kasvattaminen vaatii puuvillaan verrattuna hyvin vähän vettä, kemikaaleja ja torjunta-aineita. Koska tavoitteenamme on vähentää tekstiilimateriaalien ympäristöjälkeä 30 prosenttia vuoden 2025 loppuun mennessä, tulemme lisäämään pellavatuotteiden määrää mallistoissamme sen pienempien ympäristövaikutuksien ansiosta.

Tekstiilien valmistusprosesseissa käytetään erilaisia viimeistelyaineita kankaiden käsittelyyn ja kuvioimiseen. Koska Marimekko on designtalo, joka tunnetaan ennen kaikkea väreistä ja kuoseista, meille on erityisen tärkeää vähentää kemikaalien käyttöä ja löytää jatkuvasti uusia ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja painaa kangasta. Käyttämällä luonnollisen sävyistä pellavaa vältymme käyttämästä valkaisuun tarvittavia kemikaaleja ja vähennämme samalla painovärien määrää.  

Osa 3: Reilut pelisäännöt – kaikille ja kaikessa

Tekstiiliteollisuus on yksi harvoja teollisuudenaloja, joka vaatii vielä tänäkin päivänä paljon ihmisen tekemää käsityötä, sillä vaatteet ommellaan edelleen suurimmaksi osaksi käsin. Siksi ei olekaan yhdentekevää, kuka vaatteen on ommellut ja missä. Koska uskomme, että läpinäkyvyys on vaatteen eettisyyden edellytys, on keskipitkän aikavälin tavoitteenamme täysi läpinäkyvyys koko toimitusketjuumme.

Kun Herkku Pieni Tori -pellavamekko on suunniteltu ja siihen tarkoitettu kangas painettu Helsingin Herttoniemessä, lähetetään se ommeltavaksi Edmundaksen Rismus-nimiseen tehtaaseen, joka sijaitsee Ukmergessä Liettuassa. Valmistamme Liettuassa tällä hetkellä 13 prosenttia kaikista tuotteistamme.